… Muziek …

Volksorkest De Moeffeleer

Reeds vanaf de eerste dag kon volkskunstgroep De Moeffeleer rekenen op muzikanten die de dansers, niet alleen op het podium, maar ook bij gewone dansherhalingen, begeleiden. De basisinstrumenten waren in het begin accordeon, viool en fluit, al spoedig aangevuld met hommel (vlier, krabkas, ...) en klarinet.

In deze bezetting doet ons orkest nog het meest denken aan de balorkesten uit het begin van de 20ste eeuw. De volgende jaren evolueerde ons orkest van een groepje voor het begeleiden van de dansers naar een volksorkest met een eigen repertorium. Zij komen ook naar buiten om BAL te spelen, evenementen op te luisteren en concertjes te geven. Daarbij komen ook allerlei transportmiddelen aan bod. Wij spelen elk jaar op de versierde wagen waarmee De Moeffeleer in de "Ballonnekesstoet" iedereen de loef probeert af te steken. Daarbuiten waren we ook al te gast op een huifkar, een stoomtrein en een pleziervaartuig.

Bij ons volksorkest ligt de eigen Vlaamse traditie in de bovenste schuif. Bij optredens in binnen- en buitenland wordt een gevarieerd overzicht gegeven van onze Vlaamse volksmuziek. Dat belet ons niet om bij contacten met buitenlandse muzikanten een nootje mee te pikken, zodat nu geput kan worden uit een rijk repertorium uit gans Europa.

Op 15 maart 1992 werd 20 jaar volksmuziek passend gevierd met een aperitiefconcert. We hadden de smaak meteen te pakken want ook in 1999, 2002 en 2007 stond er een aperitiefconcert op de agenda. In 1993 nam de Vlaamse Volkskunst Gemeenschap het initiatief om een danscassette uit te geven. Dit was bedoeld als begeleiding van het boekje "HOPSASA", uitgegeven door het Instituut voor Vlaamse Volkskunst te Schoten . Het volksorkest van De Moeffeleer nam de voorbereiding en de uitvoering van vijf dansjes voor zijn rekening.

Ondertussen werd ons instrumentarium uitgebreid met fijfer, trekharmonica, doedelzak, gitaar, klokkenspel, lepels en andere lawaaimakers. En niettegenstaande hier en daar een grijs haartje maken we ons op voor de volgende (40 ?) jaren.

Het samenspel en orkest krijgen hun eigen logo

Ook het orkest en het samenspel kregen hun eigen logo, samengesteld door Luc Dries.